Jika Cik Noor demam pastinya resepi ini akan Cik Noor sediakan untuk dimakan dengan nasi panas atau bubur.
Dari dapur Chomel Cik Noor ............ tadaaaaaa..........
MASAK ASAM IKAN MASIN
Bahan :
100 gram isi ikan talang masin dipotong dadu (Ikan duri masin pun boleh -dipotong-potong anggaran 1 inci)
2 biji bawang besar di hiris
4 ulas kecil bawang putih diketuk
1 inci halia dihiris memanjang
3 biji cili kering dipotong-potong anggaran 1 cm (boleh juga guna cili padi jika suka pedas)
1 cawan air asam jawa
minyak untuk menggoreng ikan dan menumis
Cara-caranya:
1. Goreng ikan sehingga kekuningan. Jangan terlalu garing. Angkat dan dimasukkan ke dalam piring.
2. Gunakan kuali yang sama tetapi kurangkan minyak sebingga cukup untuk menumis.
3. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering. kacau hingga layu dan naik bau.
4. Masukkan ikan yang digoreng dan air asam jawa. Reneh sebentar dengan api yang sederhana. Apabila rasa ikan masin telah bercampur dengan air asam bolehlah dipadamkan api. Resepi ini tak perlu garam sebab air garam dari ikan masin mencukupi.
5. Hidangkan dengan kreativiti anda.
Selamat mencuba resepi yang ringkas dan sebagai pembangkit selera. :-)
Resepi ni yang pernah buatkan saya makan dengan nasi sebanyak 4 pinggan. Terlalu sedap
ReplyDeleteHehehe TERBAIK
Delete❤️❤️❤️❤️❤️
ReplyDelete