Sunday, 28 July 2013

RESEPI CUCUR UDANG SAYUR-SAYURAN

Salam, semalam Cik Noor mencuba menu cucur udang untuk berbuka. Sebenarnya resepi ini tercipta kerana Cik Noor nak menghabiskan storage sayur-sayuran yang sudah seminggu terperuk dalam peti ais. So terciptalah menu "CUCUR UDANG SAYUR-SAYURAN" 

Sayugia diingatkan "bukan semua jenis sayur atau ulam yang boleh join, hanya yang terpilih saja ye."

Bahan:
500 gram tepung gandum
100 gram udang segar yang kecil dibuang kulit( Jika besar potong kecil-kecil supaya senang dibuat jemput-jemput)
sebatang lobak merah dihiris memanjang halus macam mancis
50 gram taugeh dibuang hitam dan akar
sedikit kucai/ atau daun bawang dipotong pendek-pendek
seulas bawang besar yang saiznya comel jer - hiris nipis
seketul ubi kentang dipotong dadu kecil 1/2 cm (melembutkan cucur)
3 cawan air ( masuk satu-satu sehingga tepung sesuai untuk menjemput)
sesudu kecil kunyit serbuk
garam secukup rasa (Cik Noor letakkan 2 sudu teh garam)

Minyak untuk menggoreng.

Campurkan tepung dengan semua bahan (yang telah dipotong dan dibersihkan) dan gaul hingga sebati. Jika air tak cukup korang tambahla sendiri. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana. Alih-alihkan cucur dalam minyak.. bila sudah masak angkat dan hidang dengan kuah kacang atau sos.
Masa menggoreng pun dah terlior.. almaklum.. puasa
 
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment